Nema zahtjeva Srbije

Portparol Vlade Përeparim Kryeziu izjavio je da nisu dobili zahtjev od Srbije da se dozvoli održavanje izbora na Kosovu, ali da ne žele da spriječe građane koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju, dok je misija OEBS izrazila spremnost da, kao i do sada, nadgleda izbore, prenosi Koha.

U cilju postizanja dogovora, kako je navedeno, Vlada je u stalnoj komunikaciji sa zemljama Kvinte.

OEBS nije saopštio da li je od Srbije dobio zahtjev za održavanje izbora, ali su predstavnici ove organizacije izrazili spremnost da, kao i do sada, prikupljaju glasove u slučaju postizanja dogovora Kosova i Srbije.

"OEBS preko svoje misije prikuplja glasove za srpske izbore na Kosovu od 2012. godine, uz podršku kosovskih institucija, uključujući kosovsku policiju i Kfor. Međutim, to je uvek bilo zasnovano na međusobnom dogovoru Prištine i Beograda i saglasnosti svih relevantnih institucija za ovakvu operaciju. Misija OEBS na Kosovu i dalje je spremna da sprovede prikupljanje glasova pod uslovom da se ispuni ovaj uslov“, saopštio je OEBS.

Iako je do izbora u Srbiji ostalo još svega dvije sedmice, Srbi sa Kosova još uvijek ne znaju da li će ovo pravo moći da ostvare na Kosovu.

Premijer Albin Kurti je, kako podsećaju, prije dva mjeseca bio nepokolebljiv u odluci da neće dozvoliti održavanje srpskih izbora na Kosovu, a sada navodi da želi da poštuju Ustav, ali da ne želi da onemogući Srbima da glasaju.

Tim povodom bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu poručio je da održavanje izbora u Srbiji ne mora da utiče na interese, suverenitet i funkcionisanje institucija, dok ekspert za međunarodne odnose Akri Çipa navodi da se izbori mogu organizovati samo u okviru reciprociteta.

"Ako u ovom dogovoru ne bude istinske kompenzacione politike, onda vjerujem da vraćanje statusa kvo i način na koji su izbori održani ranije na Kosovu vraćaju asimetričnu situaciju među strankama“, rekao je Çipa.