Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon kazala je da ne vjeruje da će Kosovo moći brzo da uđe u NATO, ali da to ne važi i za Savjet Evrope, prenosi Reporteri.

"Mogu da razumijem da Kosovo, koje je mnogo propatilo u ratu i koje se još uvijek ne osjeća prijatno u svom komšiluku, uvijek ima volju i želju da ima veću zaštitu i veću sigurnost. Ali, iskreno, u ovom trenutku ne znam da li će imati većinu, malo je vjerovatno da će aplikacija biti prihvaćena. Ne očekujem mnogo u ovom trenutku", rekala je Von Cramon.

Sa druge strane, Von Cramon smatra da je članstvo Kosova u Savjet Evrope mnogo realnija stvar.

"Nekoliko zemalja podržavaju članstvo, nadam se da će razgovori biti u korist Kosova i da će se postići većina", rekla je ona i dodala da bi francuskog predsjednika trebalo pitati zašto je Kosovo jedino u regionu bez vizne liberalizacije.

Von Cramon se osvrnula i na Srbiju i istakla da bi Srbija trebalo da zauzme jasan stav po pitanju ukrajinske krize.

"Moramo da imamo jasan stav Srbije da li su na strani agresora ili žrtve. Kampanja većine tabloida u Srbiji je neprihvatljiva i mi to vidimo kao nešto što se mora prevazići. Predsjednik Vučić da pravilno informiše svoje građane i da ne širi rusku propagandu", rekla je ona.

Von Cramon je kazala i da Evropska komisija još nije odgovorila na pismo evroposlanika koji su tražili sankcije Srbiji.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri