Specijalni sud

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Gregory Kehoe podneo je žalbu na odluku sudije za prethodni postupak, povodom zahteva tužilaštva za izmenu spiska dokaza i odobravanje odgovarajućih mjera zaštite, prenosi Lajmi.

Kehoe je u svojim podnescima rekao da je pretpretresni sudija uočio povrede od strane tužilaštva u procesu otkrivanja dokaza, ali da ipak nije doneo odgovarajuću odluku da ih poništi. Kako ističe, ova odluka je od suštinskog značaja za proces suđenja.

"U tri slučaja možemo da se žalimo jer proizilaze iz pobijane odluke i osporavaju konkretne nalaze koje je doneo sudija za prethodni postupak. Formulišući ove slučajeve, odbrana ne samo da tvrdi da je sudija za prethodni postupak trebalo drugačije da odluči o pitanju odgovarajućeg pravnog lijeka za povredu objelodanjivanja Specijalizovanog tužilaštva, već je uočila konkretne greške koje potkopavaju nalaze i garantuju poništenje. Kao takvi, oni nisu samo sporovi sa osporenom odlukom, već identifikuju diskretna pitanja, čije je rješavanje od suštinskog značaja za utvrđivanje pitanja koja se javljaju u sudskom predmetu koji se razmatra", naveo je Kehoe u žalbi.

Prema Kehoeovim riječima, nalazi imaju neposredan i konkretan uticaj na razvoj pretkrivičnog postupka i na pristup ovom pitanju.

"Utvrđivanjem propusta pretpretresnog sudije da razmotri ili prida dovoljnu težinu konkretnim predrasudama koje je iznela odbrana, predmet značajno utiče na pravo optuženog, na pravično suđenje i brz razvoj postupka. Odbrana je pretpretresnom sudiji identifikovala konkretne posljedice odloženog obelodanjivanja Specijalizovanog tužilaštva u organizaciji i pripremi suđenja, uključujući i potrebu da se preispita sav ranije obelodanjen materijal za predmetne svjedoke", naveo je Kehoe.

Advokat dalje navodi da je Thaçi pritvoren na zahtjev Specijalizovanog tužilaštva, pa se automatski mogu pokrenuti predrasude o nečinjenju sudije za prethodni postupak protiv povreda Tužilaštva i njegovog odugovlačenja.

Gregory Kehoe pojašnjava da se njegova pritužba odnosi na kršenje roka od 17. decembra 2021. godine od strane Tužilaštva, kada je to bio i posljednji dan kada je Specijalizovano tužilaštvo moglo da objelodani svoje materijale i dokaze. On navodi da je i sam sudija za prethodni postupak u pobijenoj odluci rekao da će naredni prekršaji od strane Specijalizovanog tužilaštva "biti predmet veće revizije".

U svoj ovoj "pravnoj magli", advokat bivšeg predsjednika Thaçija rekao je da bi meritorna odluka Specijalnog tužilaštva dala pravnu sigurnost ko će ubuduće snositi teret ispravljanja povreda materijalnog objelodanjivanja, kao i da će sačuvati pravo optuženog da mu se sudi u razumnom roku.

"Ovo su pitanja koja treba riješiti odmah, u preliminarnoj fazi, zatim minimizirati kašnjenja u suđenju i žalbi, i da se pozabave navodima koji će se sigurno nastaviti ako se zadrži trenutni pristup obavještajnim podacima", naveo je Kehoe u svom saopštenju.  

Inače, u dokumentima apelacionih sudija trenutno se nalaze žalbe čelnika OVK na odbijanje puštanja iz pritvora.

Specijalizovana vijeća još nisu objavila imena apelacionih sudija imenovanih u ovom predmetu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net