Nakon javnog nastupa na kojem je govorio o nekim postupcima ministrice Donike Gërvalla-Schwarz, danas je konzulu u Hamburgu stigla odluka s njezinim potpisom, da se odmah vrati na Kosovo.

Gramos Begolli, generalni konzul Kosova u Hamburgu, razriješen je dužnosti, ostaće u misiji do kraja ovog mjeseca, ali je od danas je suspendiran, piše portal Reporteri.

U odluci, koju je objavila Televizija 7, navodi se da se Begolli, temeljem ukaza koji je ministrica potpisala 7. marta, odmah vraća iz misije.

Njegov povratak na Kosovo, prema odluci koju je potpisala šefica diplomatije Donika Gërvalla-Schwarz, trebao bi biti danas, 15. marta 2022. godine, dok je u odluci o razrješenju navedeno da bi se trebao vratiti 31. marta.



Odluka o njegovom hitnom povratku data je dan nakon što je Begolli, u intervjuu za Frontal T7, iznio svoju verziju posjete Donike Gërvalla-Schwarz konzulatu Kosova u Hamburgu, Njemačka.

Begolli je rekao da je ministrica za Dan nezavisnosti Kosova otišla u konzulat bez ikakve službene najave te da su zaposlenici konzulata u Hamburgu za tu posjetu saznali tek kada je tamo stigla.

“Došla je bez upozorenja na Dan nezavisnosti Kosova. Pravila su jasna, ali diplomatska pravila postoje i za sve države u kojima mora vladati vladavina prava. U slučaju posjeta drugoj zemlji, posjete na visokom nivou moraju se prijaviti. Prema propisima, gospođa Donika Gërvalla-Schwarz je ovu posjetu morala najaviti konsulatu, kako bismo mogli obavijestiti policiju i institucije. Jer u trenutku kada dođe visoka delegacija, nadležni moraju doći kako bi osigurali itinerar i osigurali objekt da ne dođe do incidenata", rekao je Begolli.

Dodao je da mu je na "Whatsapp-u" pisao neki broj, a isti je mailom prijavio MVP-u, jer mu se činilo da se radi o lažnoj adresi.

“Kao profilna fotografija, bila je fotografija životinje, zahtjev nisam shvatio jako ozbiljno, a nisam vjerovao da će vlasnik tog profila biti gospođa Donika Gërvalla-Schwarz. Zatražio sam službenim mailom, ali nisam dobio potvrdu i nastavili smo sutradan. Budući da je bila situacija s Covidom, imali smo određeni broj prisutnih, prostori konsulata su mali. Pogotovo u pandemiji."