KORUPCIJA NA KOSOVU

U tri velike policijske akcije vezane za borbu protiv kriminala i korupcije, "Subvencija 2021", "Brezovica" i "PIK", sprovedene tokom prošle i ove godine, uhapšeno je više od 150 osumnjičenih za razna krivična djela, a među njima je najviše službenika iz kosovskih institucija, prenosi Telegrafi.

Specijalno tužilaštvo Kosovo je 15. januara 2021. godine pokrenulo prve istražne radnje u pravcu istrage pojedinih službenika Agencije za razvoj poljoprivrede u okviru Ministarstva poljoprivrede, nakon sumnje u prevaru sa subvencijama.

Do sada je optužnica u predmetu "Subvencije 2021" podignuta protiv 21 osobe. Podizanje optužnice usledilo je nakon nešto više od godinu dana istrage u kojoj je tužilac Rafet Halimi 22. februara 2022. godine podigao optužnicu protiv 21 lica optuženog za zloupotrebu službenog položaja, primanja mita, prevare sa subvencijama i falsifikovanje dokumenata.

Okrivljeni u predmetu izvršenja krivičnih djela su protivpravno pribavili 646.250 eura, dok je vrijednost mita koji su pribavili službena lica 316.650 eura.

Borba protiv kriminala i korupcije u zemlji nastavljena je akcijom "Brezovica" 21. decembra 2021. godine.

Policijski inspektorat Kosova saopštio je juče da je u punoj koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom pokrenuo opsežnu operaciju u regionu Đakovice i Prizrena, u okviru ovlašćenja i pravnog djelokruga PIK-a.

Toj akciji prethodila je istraga u trajanju od oko godinu dana zbog sumnje da su umješani u nezakonite radnje većeg broja policijskih službenika u vezi sa krivičnim djelima "primanje mita" i "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", navodi se u saopštenju PIK.

U okviru te akcije uhapšeno je 50 policajaca, među kojima su dvojica komandira na prelazima, kao i dva carinika.

Uhapšeni se sumnjiče da su umješani u više od 400 kriminalnih radnji.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi