Izmišljen u Beogradu i Moskvi

Bivši ministar pravde i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Selim Selimi rekao je da bi Kosovo, u saradnji sa SAD i EU, trebalo da počne konsultacije u vezi sa podnošenjem zahtjeva za zatvaranje Specijalnog suda u Hagu, prenosi Reporteri.

Selimi napominje da je morala biti ispunjena želja Moskve i Beograda da se formira Specijalni sud i da je to bilo usmjereno protiv vođa OVK

"Ovu nagradu "ruske pravde“, a ne zapadnih vrijednosti, mora da plati Kosovo, a za namještanje dokaza nadležnosti će biti prenete na Moskvu i Beograd“, napisao je Selimi na Facebooku.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo, Skupština i Vlada Kosova treba da počnu da deluju i pokrenu institucionalne napore za neophodne zakonske izmjene kako bi se zatvorio ovaj sud koji je " izmišljen u Moskvi i Beogradu".

"U ovim novim okolnostima neoprostivo je da Kosovo ćuti o ovoj istorijskoj nepravdu. Poslije agresivne Putinove akcije u Ukrajini, međunarodni prijatelji će nas lakše razumijeti i prihvatiti ovu prevaru i cijenu nepravde koju Kosovo danas plaća. Putinovi Beograd i Moskva su to tražili“, napisao je on.

Selimi kaže da je "rat u Ukrajini promenio principe Nirnberga". Naveo je i da je intervencija NATO na Kosovu bila je zasnovana na legitimnosti, a ne na legalnosti.

Inače, Specijalizovana vijeća Kosova i Kancelarija specijalizovanog tužilaštva, dio je kosovskog pravosudnog sistema sa sjedištem u Hagu.

Oni istražuju zločine pripadnika OVK nad etničkim manjinama i političkim suparnicima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine, koji se pominju u izvještaju Savjeta Evrope iz 2011. čiji je autor Dick Marty.

Izvor: Kosovo Online/KosovoLive