(Ne)opravdano!?

Građani Kosova ponovo se suočavaju sa porastom cijena hljeba, a pekari to poskupljenje pravdaju činjenicom da je brašno poskupjelo, prenosi Ekonomija onlajn.

Predstavnici Saveza poljoprivrednika i stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ocjenjuju da na povećanje cijene hljeba utiču kriza u Ukrajini i nedostatak domaće proizvodnje, a predstavnici Udruženja mlinova kažu da nema mjesta panici, jer Kosovo ima dovoljne rezerve pšenice i brašna.

Merita Bajraktari iz Prištine je rekla da je u pekari u kojoj se snabdjeva hljebom tokom ove nedjelje došlo do poskupljenja i da cijena postaje teret za građane.

"U decembru je došlo do povećanja cijena hljeba i brašna i svih prehrambenih artikala. Sada je brašno ponovo poskupjelo. Povećanje cijena je veliki problem za građane, s obzirom na to da su plate veoma niske", rekla je Bajraktari.

Pekar Urim Gegolaj kaže da je povećanje cijene hleba neizbježno, jer je cijena brašna porasla, u suprotnom, kako dodaje, sve pekare će bankrotirati.

"Da, hljeb je poskupeo, jer smo do sada kupili 100 kg brašna za 40 eura, dok je sinoć cijena porasla na 46 eura. Bili smo prinuđeni da donesemo odluku da poskupimo hljeb za pet centi da bismo sačuvali posao", rekao je Gegolaj.

Predsednik Federacije poljoprivrednika Kosova Tahir Tahiri rekao je da će cijena brašna nastaviti da raste u narednim danima i mjesecima.

On je dodao i da će situacija stvorena u Ukrajini otežati snabdjevanje Kosova pšenicom i da se očekuje da će to uticati na povećanje cijena.

Kosovo uspijeva, kako on navodi, da zadovolji potrebe tržišta pšenice za samo 30 odsto.

"Zna se da je Ukrajina najveći izvoznik pšenice u Evropi, i siguran sam da će rat povećati cijenu pšenice i brašna“, rekao je Tahiri.

Profesor univerziteta Imer Rusinovci takođe se slaže sa tim da kriza u Ukrajini pogoršava situaciju sa snabdjevanjem brašnom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online