Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je rekao da će tražiti parlamentarnu raspravu o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu povodom sukoba u Ukrajini. Dodao je da bi hitno trebalo vratiti američki projekat gasovoda, završiti Nacionalnu strategiju odbrane i procesuirati zakon o fondu za odbranu u Skupštini.

"Ova situacija ne bi trebalo da uspava sadašnju Vladu, ali treba da se obaveže da ovu situaciju iskoristi što je moguće bolje, za dobrobit Kosova i njenih građana“, napisao je Haradinaj na Facebooku.

On je dodao da Kosovo mora čvrsto stati na stranu SAD, EU i Ukrajine.

“Ne smemo da nasjedemo na provokacije sa kojima se suočavamo. Borba protiv dezinformacija i lažnih vijesti ne štedi ni nas, pa moramo biti oprezni”, kaže on.

Naveo je da je "ruska agresija" na Ukrajinu "scenario kroz koji je Kosovo prošlo u vrijeme Miloševića", kao i da Kosovo ne može beskonačno da čeka na članstvo u međunarodnim organizacijama.

“Demokratski svijet već zna da agresori poput Miloševića i Putina gube ratove. Prošle godine sam naglasio da Kosovo ne može beskonačno da čeka članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u Sjevernoatlantskoj alijansi. Pod hitno mora da se vrati američki projekat gasovoda, da se završi Nacionalna strategija odbrane i da se u Skupštini procesuira zakon o fondu za odbranu. Sve ovo, pored našeg članstva u NATO, stvoriće novu bezbjednosnu realnost u regionu i bolju budućnost za sve građane zemlje”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online