Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da se premijer Albin Kurti vara po pitanju Zakona o platama, kao i o mnogim drugim temama, i nazvao ga prevarantom, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši premijer Haradinaj je u intervjuu za Ekonomiju onlajn kazao da se Kurti prvobitno u cjelini protivio Zakonu o platama, dok sada odugovlači sa njegovim usvajanjem i manipuliše koeficijentima na osnovu kojih se određuju plate u javnom sektoru.

"Nazvao sam premijera Kurtija prevarantom. Za mene je on prevarant, rekao sam u parlamentu u njegovom prisustvu. Njegov obmanjujući pristup ovoj temi imaće mnoge posljedice po Kosovo. On se generalno protivio ovom zakonu, odlagao njegovu primjenu, a sada pokušava da vara i sa koeficijentom. Ovo je sasvim pogrešno", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, trebalo bi urediti Zakon o platama i uskladiti plate sa stepenom poskupljenja.

"Ako Kurti prvi put ne donese zakon sa povećanjem koeficijenta za 30 odsto iz perioda kada je ovaj zakon predstavljen u parlamentu, jer je došlo do poskupljenja, onda mi se čini da nastavlja sa prevarom", rekao je Haradinaj.

Najavljeno je da će Zakon o platama biti podnet Skupštini od strane Vlade u martu.

Zakon je predvideo povećanje plata državnih službenika za 70 odsto. Ovim zakonom plata nastavnika u osnovnoj školi bila bi povećana sa 470 eura na 612 (oko 30 odsto), a ljekara specijaliste sa 600 na 1.195 eura (oko 100 odsto). Povećanje plata bilo je predviđeno i za policiju i carinu.

Ustavni sud Kosova je 30. juna 2020. godine proglasio nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru. Prema odluci, zakon nije u skladu sa 11 članova Ustava Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online