Beograd ne poštuje obaveze

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da je sticanje novih priznanja Kosova u zastoju, ne samo u posljednjih godinu dana, već godinama unazad, prenosi Lajmi.

Kako je rekla, stalno se radi na postizanju novih priznanja.

"Tačno je da je pitanje novih priznanja zapelo, ali ne samo prošle godine, već postoji kontinuirana stagnacija prethodnih godina. Ministarstvo i Vlada uopšte, uključujući i instituciju predsjednika, stalno rade na novim priznanjima. Ne mogu da kažem kakav napredak imamo u ovim situacijama jer su to osjetljive teme koje rizikuju da ih odvedu u pogrešnom pravcu kada o njima javno govorimo. Kada rezultati budu vidljivi sa zadovoljstvom ćemo da komuniciramo", rekla je ona.

Prema njenim riječima, napravljena je i strategija za prijavu u međunarodnim organizacijama i okrivila Beograd da nije ispoštovao obaveze koje je preuzeo Vašingtonskim sporazumom.

"To ne čudi ako pogledate iskustvo koje imamo sa Srbijom, koja često obećava, a ne pridržava se dogovora. Vlada ima jasnu strategiju kojim organizacijama planiramo da se obratimo kratkoročno i dugoročno. Tražimo razumijevanje da ovu strategiju ne objavljujemo u javnosti jer je osjetljiva i moramo biti korak ispred na ovom putu", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ministarka je govorila i o odnosima sa Izraelom naglasivši da će uskoro zvanično posjetiti tu zemlju, a radi "produbljivanja bilateralnih odnosa".

"U okviru obilježavanja 1. godišnjice uspostavljanja odnosa sa Izraelom, imala sam telefonski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Izraela. Obe strane su opredjeljene da će kroz moju posjetu, koja će biti uskoro, doći do produbljivanja naših odnosa", istakla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline