Sukob interesa

Proširen je spisak visokih funkcionera Srpske liste pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije. Od deset funkcionera za koje su otvoreni antikorupcijski slučajevi, njih pet su poslanici, jedan bivši poslanik i dva gradonačelnika. Ali Agencija neće nazivati višestrukim funkcijama slučajeve kada su zvaničnici na funkcijama i na Kosovu i u Srbiji. U međuvremenu, u civilnom društvu kažu da smatraju neophodnim odgovor Tužilaštva za funkcionere koji su na funkcijama u institucijama Kosova i Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da vodi istragu protiv deset funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine.

„Navodi o sprovođenju istraga su za neprijavljivanje prihoda/imovine i funkcija“, napisala je Agencija u odgovoru Kohi.

Ali, uprkos izvještajima o duplim pozicijama ovih zvaničnika, Agencija za borbu protiv korupcije je rekla da nije upoznata sa takvim kršenjima.

„Agencija za borbu protiv korupcije nije obrađivala nijednog visokog zvaničnika koji obavlja funkcije u državi Kosovo i u Srbiji. Agencija nije imala zahtjeve ili informacije o potencijalnim prekršajima ove prirode“, navodi se u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija kaže da će se fokusirati na višestruke funkcije unutar kosovskog sistema.

Uglavnom je fokus na tome da se identifikuju višestruke funkcije koje su u sukobu interesa unutar institucionalnog sistema Kosova, i preduzeća registrovanih u KBRA“, piše u odgovoru ove agencije.

Agencija trenutno vodi istragu protiv pet aktuelnih poslanika Srpske liste. To su: Verica Ćeranić, Zoran Mojsilović, Ljubinko Karadžić, Slavko Simić i Igor Simić.

Poslanik i član Odbora za budžet, rad i transfere Verica Ćeranić je, prema pisanju srpskih medija sa Kosova, najmanje do kraja prošle godine bila na funkciji direktora "Zavoda za zapošljavanje na Kosovu i Metohiji".

Direktorka "Pokrajinske službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju" Verica Ćeranić izjavila je da je „dobra saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje sa lokalnom samoupravom dala odlične rezultate“, preneo je 27. decembra prošle godine portal Radio Kontakt Plus, o projektu zapošljavanja.

Mojsilović je, u međuvremenu, i direktor Sportskog centra u Sjevernoj Mitrovici i nastavnik Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, što je i naveo u antikorupcijskoj prijavi. Ime Zoran Mojsilović se pojavljuje i na zvaničnom sajtu fakulteta fsfv.pr.ac.rs i postojanje ovog fakulteta nije predviđeno Zakonom o obrazovanju u kosovskim opštinama koje su dale proširene nadležnosti i zakonitost Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici.

Bivšeg gradonačelnika Gračanice Ljubinka Karadžića, koji je sada narodni poslanik, medij „Kosovo onlajn” posljednji put je pominjao kao načelnika okruga Prištine u sistemu Srbije u novembru 2021. Najstarija vijest o njegovom izboru je ona iz 2013. godine na portalu Radio-televizije Srbije.

Antikorupcijski se istražuje i bivši predsjednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je, kako je Radio Slobodna Evropa izvjestila u avgustu prošle godine, i gradonačelnik Paralelne opštine Štrpce. On je i jedan od 10 uhapšenih 21. decembra prošle godine, koje Tužilaštvo sumnjiči da je protivzakonito pribavio milion eura za bespravnu gradnju u opštini koju je vodio.

Agencija istražuje i aktuelnog gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Milana Radojevića i gradonačelnika Leposavića Zorana Todića. Todić je gradonačelnik Leposavića u oba sistema, dok je Radojević gradonačelnik Sjeverne Mitrovice i obavlja funkciju u "Penzionom fondu Srbije".

U međuvremenu je prijavljeno da je Slavko Simić bio na funkciji načelnika mitrovičkog okruga do avgusta 2022. godine, navodi se na zvaničnom sajtu Kancelarije za Kosovo, a Igor Simić je direktor kancelarije Fonda invalidskih penzija Srbije za Kosovo.

Na listi Agencije je i bivši narodni poslanik i bivši ministar Ministarstva lokalne uprave Ivan Todosijević, koji je u vrijeme kada je bio na funkciji poslanika obavljao funkciju predsjednika paralelne opštine Zvečan.

Deseti je Goran Rakić, ministar Ministarstva za zajednice i povratak, koji je i direktor opštinskog preduzeća „Standard” registrovanog samo u Srbiji.

Za razliku od Agencije za borbu protiv korupcije, u civilnom društvu kažu da rad u dva sistema podrazumijeva i sukob interesa, što je u nadležnosti upravo Agencije za borbu protiv korupcije.

Ehat Miftaraj, direktor Instituta za pravosuđe, rekao je da Agencija ima slučajeva kada može da natera državne funkcionere da biraju između pozicija. Jasno se vidi poklapanje između funkcija koje obavljaju ovi dvostruki zvaničnici.

„U ovom slučaju, na prvom mjestu, radi se o sukobu interesa, što je definisano Zakonom o sprečavanju sukoba interesa kao mjera kada visoki javni funkcioner ne treba da obavlja druge funkcije kada u očima javnosti na neki način narušava uvjerenje da je u stanju da vrši svoja ovlašćenja po zakonu“, rekao je Miftaraj.

On insistira da Tužilaštvo treba da sprovede nezavisnu, nepristrasnu i pravičnu istragu o osobama koje imaju dvojne funkcije.

„Krivični zakonik definiše kao zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja svaki trenutak kada, ako obavljate funkciju gradonačelnika na Kosovu, a zatim budete gradonačelnik druge opštine… prvo kršite ustavni, pravni poredak Republike Kosovo, jer nema logike da legitimni predsjednik Republike Kosovo obavlja još jednu paralelnu dužnost“, rekao je Miftaraj.

Iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da do sada nije postojao nijedan takav slučaj koji je tužilaštvo pokrenulo, sve dok se ne ukaže da li radnje poput vršenja dužnosti u dvije zemlje predstavljaju krivično djelo.

Izvor: Koha/Kossev