Zakonom smo to zabranili

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova negiralo je tvrdnje ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i ruske agencije TASS da građani Kosova idu u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, ocjenivši da su te tvrdnje tendenciozne, prenosi Zeri.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova kategorički odbacuje kao neistinitu i pristrasnu svaku tvrdnju ruske novinske agencije TASS i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da navodno 'Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana' postaju baza za kriminal", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Kako se navodi, Kosovo je zakonom zabranilo učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu i predvidjelo oštre kazne za njegovo kršenje.

Ministarstvo dalje navodi da su takve izjave dio "žestoke kampanje ruske propagande" protiv Kosova i drugih balkanskih zemalja.

"Ova žestoka ruska kampanja protiv Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, ima za cilj eskalaciju situacije na Kosovu i šire u regionu preko ruskog satelita na Balkanu, Srbije, ali i da skrene pažnju cijelog demokratskog svijeta sa bojazni koju stvara ruska hegemonistička politika i diktatura nad pravima naroda za slobodan i suveren život", navodi se u reagovanju.

Dodaje se i da su građani Kosova solidarni sa građanima Ukrajine i da podržavaju pravo na slobodan i suveren život.

"Republika Kosovo poziva na smanjenje napetosti i izbegavanje sukoba, koji mogu poprimiti nepredvidive razmjere. Republika Kosovo se pridružuje demokratskom svijetu u osudi ruske hegemonističke i ekspanzionističke politike na štetu suverene i nezavisne države Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se plaćenici sa Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutuju za odlazak u Donbas.

Izvor: Kosovo Online/Zeri