Ekspert za pitanja bezbjednosti

Ekspert za pitanja bezbjednosti Nuredin Ibishi smatra da je neuspjeh Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama, poput Interpola, rezultat nekoordinacije sa međunarodnom zajednicom, kao i da članstvo Kosova u tim organizacijama nije moguće bez podrške strateških partnera - SAD i EU, prenosi Ekonomija online.

"Mislim da to ne možemo da uradimo svojim kapacitetima ako se ne oslonimo na naše strateške partnere, prije svega SAD, koji podržavaju naše projekte i zemlje EU. Nažalost, naši bivši i sadašnji lideri uvijek razmišljaju da se oslone na sopstvene snage, koje su nedovoljne. Nismo se dovoljno oslanjali ni na Albaniju za podršku prilikom lobiranja" kaže Ibishi.

Govoreći o Kosovskoj bezbjednosnoj agenciji (KIA) Ibishi navodi da bi Agencija trebalo da se fokusira na saradnju sa SAD jer je značajna za nacionalnu bezbjednost.

Kako je rekao, direktor KIA se bira na političkom nivou, a toj instituciji, smatra, nedostaje podrška institucija.

"Mislim da je uvijek bilo političkog miješanja i da ga ima i dalje. Izvršni direktor se bira na političkom nivou, međutim konkurs mora da se raspiše i svako od njih mora da ispuni tražene kriterijume što nije političko opredjeljenje. Svi izbori su bili politički izbori koji su imali posljedice po nacionalnu bezbjednost", rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online