U zemlju porijekla

Sa Kosova su, tokom 2021. godine, deportovane 23 osobe u zemlju porijekla, što je više nego dvostruko manje nego prethodne godine, prenosi Reporteri.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je tokom 2020. godine deportovano samo 10 osoba, ali i da se te brojke razlikuju kada je riječ o prinudnim deportacijama.

Ovo pokazuje samo podatke o deportacijama sa Kosova po odlukama Osnovnog suda.

Policija Kosova navodi da je odluka o prinudnom odlasku, iz Uprave za migracije i strance, u okviru granične policije koje su izvršene po državljanstvu, u 2020. godini bilo 49 slučajeva, dok je 2021. godini zabilježen 21 slučaj.

Policija takođe ističe da je bilo slučajeva da su migranti odlazili na dobrovoljnoj osnovi.

“Kada je riječ o dobrovoljnim odlascima koje izdaje Odjeljenje za državljanstvo, azil i migracije, oni se izdaju zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje boravišne dozvole i oduzimanja boravišnih dozvola koje su posjedovali, dok se u slučajevima dobrovoljnih i prinudnih odlazaka izdaju iz više razloga i to od produženog boravka na Kosovu, preko 90 dana u roku od 180 dana, nedostavljanja adresa tokom boravka na Kosovu u roku od 72 sata, nezakonitog boravka i vršenje raznih krivičnih djela u slučajevima kada smo sprovodili odluke sudova“, kaže se u odgovoru policije Kosova.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri