Najviše iz Sj. Makedonije

Njemačke vlasti su u prvoj polovini 2022. godine protjerale oko 6.200 migranata iz Njemačke, a među njima je i 130 tražilaca azila sa Kosova, prenosi Reporteri.

Najviše deportovanih je iz Sjeverne Makedonije - više od 450 i Albanije sa preko 400.

Posljednji avion za Albaniju poleteo je iz Minhena u srijedu, 24. avgusta, a kako se navodi Albanija je i 2020. godine bila glavna destinacija prisilnog povratka iz Njemačke.

Poslanička grupa Ljevice oštro je kritikovala praksu deportacije.

"Ostajemo bez riječi kada vidimo koja su sredstva spremni da koriste savezna i državna vlada, samo da deportuju ljude iz zemlje", rekla je portparolka Ljevice za izbjeglička pitanja Klara Bunger.

Prema odgovoru savezne vlade na pitanje Ljevice, u prvoj polovini 2022. godine oko 35 ljudi je deportovano iz Njemačke na druge destinacije, sa 11 "mini čarter" aviona. Na obezbjeđenju prilikom izručenja dežuralo je ukupno 167 policajaca. Samo za troškove letova njemačka država je tokom prve polovine godine platila 580.000 eura.

Praksa ovakvih letova je sporna, ali alternative nisu manje skupe. Jedna od mogućnosti je stacioniranje bivših izbjeglica u deportacionim centrima.

Tako, na primjer, najnoviji projekat koji savezna vlada planira da izgradi pored novog aerodroma Berlin Brandenburg, je veliko čvorište za ulazak- i zlazak iz Njemačke. Odatle će se odvijati i organizacija deportacije. Odbijeni tražioci azila biće tamo smješteni dok se ne pruži prva prilika za deportaciju iz Njemačke.

Prema istrazi javnog televizijskog kanala RBB, samo kirija će državu koštati 760.000 eura mjesečno.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri