Krivična djela

Dvojica građana Kosova i jedan Bošnjak, starosti 30 godina, optuženi su da su učestvovali u nizu pljački, uglavnom prodavnica i benzinskih pumpi u Švicarskoj, za šta im je određena zatvorska kazna i deportacija u trajanju od 15 godina, prenosi Reporteri.

Za krivična djela opisana u optužnicama kao što je pokušaj pljačke 16. septembra 2019. godine u Friku, navodi se da je glavni osumnjičeni, jedan od dvojice kosovskih građana, planirao pljačku i upravljao vozilom za bjekstvo.

Optužnica opisuje i niz drugih krivičnih djela. Kosovski državljanin, koji je bio glavni osumnjičeni pred sudijom, optužen je da je u svim pljačkama koje je počinio ukrao oko 750.000 franaka.

On je proglašen krivim za brojne pljačke, nekoliko pokušaja i druga krivična djela. Osuđen je na sedam godina zatvora i deportaciju na 15 godina.

Drugookrivljenom preti kazna od pet godina i šest mjeseci zatvora. I on je deportovan iz Švicarske na 15 godina dok je trećeoptuženi osuđen na 18 mjeseci zatvora, od čega je polovina uslovno i novčanu kaznu od 9.600 franaka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri