Thaçijevi ministri

Nakon saslušanja svjedoka, danas se u Osnovnom sudu u Prištini očekuje nastavak suđenja u predmetu protiv optuženih četvoro bivših ministara iz Thaçijeve druge vlade, Besima Beqaja, Mimoze Kusari-Lila, Dardana Gashija i Nenada Rašića. Zajedno sa njima optuženi su i Flanza Hoxha i Arben Gjuka, prenosi Zeri.

Oni se terete da su postupkom privatizacije četiri hidroelektrane - Lumbardh, Burim, Radavc i Dikance, zloupotrebile službeni položaj.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 7. februara 2022. godine, gdje je nastavljeno saslušanje svjedoka, dok je glavni pretres u ovom predmetu počeo 1. jula 2021. godine, tokom kojeg su optuženi ponovo oslobođeni optužbi.

Ovaj predmet se vodi u Posebnom odjeljenju Osnovnog suda u Prištini, dok je predsedavajući sudija Valon Kurtaj.

U maju prošle godine, Apelacioni sud je saopštio da je potvrdio odluku prvostepenog suda kojim je potvrđena optužnica protiv optuženih.

Inače, Osnovni sud u Prištini je u martu odbacio zahtjeve za odbacivanje optužnice četvorici bivših ministara, kao i optuženima Flanzi Hoxhi i Arbenu Gjuki.

Sud je prekinuo krivični postupak zbog relativne zastarelosti krivičnog gonjenja za optužene Fadila Çitakua, Muje Rugove, Agima Nike, Flamura Keke, Izeta Ibrahimija, Ganija Jasharija, Burima Beshe, Gelora Shale, Naima Hisenija, Avnija Alidemaja, Besnika Hazirija, Lorika Fejzulahua i Krenara Bujupija, prenosi "Zakletva za pravdu".

Optuženi u predmetu poznatom kao "Hidroenergetska afera“, na prvom ročištu održanom 28. oktobra 2020. godine u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnili su se da nisu krivi.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva podignutoj 10. aprila 2020. godine, Besim Beqaj se tereti da je predsjedavao Vladinom komisijom za privatizaciju, a Mimoza Kusari-Lila, Nenad Rašić, Dardan Gashi i Lorik Fejzulahu, kao članovi komisije da su omogućili imovinsku korist i  prekoračili svoje nadležnosti.

Oni su, kako se navodi u optužnici, 8. maja 2013. godine jednoglasno izglasali da hidroelektrane koje proizvode električnu energiju, kao što su Hidroelektrana Lumbardh, Burim, Radavc i Dikance, pređu u vlasništvo Kosovske energetike korporacije, a zatim ih privatizuje preduzeće "Limak-Calik".

Izvor: Zeri/Kosovoonline