Službeni jezici

U apotekama na Kosovu prodaju se lijekovi koji nemaju recept na službenim jezicima: albanskom ili srpskom. Jedan od njih je lijek "Sintredius" koji ima uputstvo samo na italijanskom jeziku, piše Radio Slobodna Evropa.

Građanka Prištine Sh.L. kaže za Radio Slobodna Evropa da je upravo ovaj lijek doktor prepisao njenom djetetu koje ima 16 mjeseci i boluje od akutnog bronhitisa.

"Nakon što sam ga kupila u apoteci, željela sam da pročitam upustvo o neželjenim efektima. Tako se uvijek ponašam, ali sve je bilo na italijanskom i nisam ga razumjela“, kazala je Sh.L. i dodala da je rješenje pronašla na internetu.

Ekipa Slobodne Evrope, kako se navodi, posjetila je nekoliko apoteka u Prištini, ali niko od zaposlenih nije želeo da otvoreno govori o prodaji lijekova bez odgovarajućeg uputstva za upotrebu.

Prodaja ovakvih lijekova je zabranjena.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za medicinske proizvode i opremu Arijan Ahmeti potvrdio je da su farmaceutske kompanije dužne da distribuiraju isključivo medicinske proizvode sa uputstvima na službenim jezicima.

Prema njegovim riječima, kompanija koja proizvodi lijek i šalje ga na tržište Kosova, dužna je da uz njega priloži uputstva na službenim jezicima zemlje u koju ga izvozi.

"Ukoliko se to ne sprovodi treba obavjestiti farmaceutsku inspekciju Ministarstva zdravlja", poručio je Ahmeti.

Farmaceutska inspekcija svakodnevno vrši preglede na carinskim punktovima, ovlašćenim za carinjenje medicinskih proizvoda i opreme.

Remzije Thaçi kaže za Radio Slobodna Evropa  kaže da su prošle godine obavljene 694 kontrole i da su deset puta pronađeni medicinski proizvodi bez uputstva prevedenog na službene jezike.

"U tom slučaju je uvoznik dužan da povuče proizvod sa tržišta i ne sme da ga distribuira sve dok se ne obezbjedi zvaničan prevod uputstva“, kaže Thaçi.

Portparol carine Kosova  Adriatik Stavileci kaže da ovo pitanje nije zakonska obaveza ove institucije.

"Carina ovu robu tretira samo s obzirom na količinu i porez koji mora da bude plaćen. Ostala pitanja rješava farmaceutska inspekcija“, kaže Stavileci.

Kupovina proizvoda bez uputstva izaziva probleme za pacijente uprkos dobijenom usmenom objašnjenju lijekara i farmaceuta, smatra predsjednik Farmaceutske komore Kosova Arijanit Jakupi.

On napominje da se dešavalo da pacijent, zbog nedostatka informacija, nije primio odgovarajuću terapiju što je ugrozilo njegovo zdravlje.
 
Izvor: Kosovo Online/RSE