Dvostruki aršini!

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Safedi istakao je kako se uskraćivanje hrane i lijekova civilima u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom ne smatra ratnim zločinom, kao u Ukrajini.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Jordana objavljeno je da je Safedi skrenuo pažnju na pristupe u vezi sa sukobima koji su započeli između Izraela i palestinskih grupa 7. oktobra.

Nakon izraelsko-palestinskog sukoba evropski mediji upitali su arapske vladare: "Osuđujete li ubijanje nevinih civila?".

Safedi je rekao da su to osudili i otvoreno kazali to na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige održanom u Kairu, glavnom gradu Egipta, prije nekoliko dana.

Ukazujući na njihov dvostruki standard prema ratu u Ukrajini i napadima Izraela na Pojas Gaze, Safedi je kazao:

"Naši ljudi pitaju, zašto je ratni zločin uskraćivati Ukrajincima hranu i lijekove, a zašto nije ratni zločin kada su uskraćeni stanovnici Gaze? Zašto je ratni zločin ubijati nedužne civile u Ukrajini i Jugoslaviji, a ne u Gazi?"

Istakao je kako je potrebno pogledati što je pravo na samoobranu prema međunarodnom pravu.

"Razgovarajmo jednostavnom logikom, smatra li se samoobranom ubistvo 4.000 Palestinaca i uništenje 98.000 kuća", postavio je pitanje.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.