Nema zakona

Na Kosovu se i dalje cijene istih lijekova razlikuju od apoteke do apoteke. Izjednačavanje cijena lijekova obećavala je i Vlada, ali to se još nije ostvarilo, dok se to ne popravi, građani su ti koji trpe gubitke, piše Reporteri.

U Ministarstvu zdravlja očekuju da će se zakon ipak primjeniti ove godine i utvrditi dinamiku konkretne primjene zakona za balansiranje cijena lijekova na cijelom Kosovu.

U nacrtu zakona je objašnjeno i da će se cijene lijekova određivati na osnovu metodologije eksternih referentnih cijena. To znači da će se za osnovu uzeti cene datog proizvoda u jednoj ili više drugih zemalja.

Za regulisanje cijena biće zaduženi: Komisija za cijene lijekova, Kosovska agencija za lijekove i opremu, Farmaceutska komora, Fond osiguranja i članovi posmatrači iz civilnog društva.

Lijekovi na Kosovu se kupuju po višim cijenama od njihove realne vrijednosti, što znači velike gubitke. To potvrđuju i iz Udruženja distributera lekova.

Regulisanje cijena lijekova vrši se u svim zemljama Zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji, gdje Kosovo namjerava da se pridruži. Trenutno samo Kosovo i Bjelorusija na evropskom kontinentu nemaju zakone za tu svrhu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri