Unapređenje

Kosovo je dobilo oko tri miliona eura od Njemačke za ulaganje u stručno obrazovanje i obuku osoblja, prenosi Kosova press.

Ova sredstva su posvećena saradnji između stručnih škola i preduzeća u cilju unapređenja dualnog obrazovanja.

U saopštenju se navodi da su dodjeli ovih sredstava prisustvovali ministarka obrazovanja Arberie Nagavci i njemački ambasador Jorn Rohde.

Prvi grantovi će, kako je navedeno, biti dodjeljeni srednjim stručnim školama i preduzećima kako bi zajedno obezbjedili odgovarajuće stručno obrazovanje koje je usklađeno sa potrebama tržišta rada.

Ambasador Rohde je rekao da oni podržavaju saradnju kada je u pitanju dualno obrazovanje što može dovesti do jačanja privrede i otvaranja novih radnih mjesta za ljude.

"Fond za regionalne izazove odličan je promoter dualnog obrazovanja na Kosovu, zasnovanog na uspješnom njemačkom modelu. Za njemačku privredu, tako bliska saradnja između preduzeća i institucija stručnog obrazovanja i dalje je od suštinskog značaja. Podržavamo saradnju u dualnom obrazovanju za jačanje kosovske ekonomije i stvaranje radnih mjesta za mlade ljude na Kosovu“, rekao je on.

Prvi poziv Regionalnog fonda za izazove privukao je 205 prijava za spajanje institucija stručnog obrazovanja iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Odabrano je ukupno 37 projekata, među kojima šest uspešnih projekata sa Kosova koji će dobiti tri miliona eura grantova za ulaganja u opremu, infrastrukturu i aktivnosti obuke u ustanovama stručnog obrazovanja.

Uskoro će biti objavljen drugi konkurs ovog Regionalnog fonda.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press