Preduslov...

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke očekuje da Kosovo uputi Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO koji je predložio specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, kao preduslov za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Reporteri.

„Prošle jeseni specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak predstavio je Vladi Kosova nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Ovaj nacrt statuta uzima u obzir sve crvene linije definisane ustavnim zakonom Kosova“, navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Dodaju da je njemačka vlada mišljenja da bi većina u Komitetu ministara Savjeta Evrope za zahtjev Kosova za članstvo bila osigurana, ako bi Kurtijeva vlada dostavila ovaj nacrt Ustavnom sudu na razmatranje pred sastanak Komiteta ministara.

“Kada se ovaj korak preduzme, glasanje u Komitetu ministara može se staviti na dnevni red sa razumnom perspektivom većine među državama članicama koje imaju pravo glasa. Njemačka vlada podržava Kosovo u ispunjavanju svih preduslova za prijem u Savjet Evrope“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Njemačke na Kosovu juče je saopštila da pismo ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle-Schwarz, u kom je navela da Vlada pravi svoj nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje.

Njemačka i Francuska su prije nekoliko dana zatražile od Kosova da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamjenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Premijer Albin Kurti odbio je ovaj zahtjev, zbog čega glasanje o prijemu Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri