Mišljenje eksperata

Prijedlog Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o povećanju cijene električne energije na Kosovu trebalo bi postepeno da se sprovodi kako se ne bi opteretio budžet Kosova, kažu poznavaoci prlika u energetskom sektoru, prenosi Albanian post.

Prema njihovim riječima, Kosovo nema alternativu da ublaži energetsku krizu sa kojom se suočava posljednjih mjeseci, pa bi Vlada trebalo da se fokusira na rješavanje problema stvaranjem srednjoročnih i dugoročnih alternativa.

Prema bivšem ministru ekonomskog razvoja Kosova Valdrinu Lluki tarife koje je predložila Regulatorna kancelarija za energetiku su neprihvatljive za građe Kosova. Lluka je dodao i da su izjave KEDS da 69 odsto građana neće biti pogođeno poskupljenjem netačne.

"Preko 60 odsto domaćinstava će udvostručiti mjesečni račun. Ne postoji dom koji može da se grije na struju i da potrošnja bude ispod 600 megavat sati. Ovo je veoma pogrešna i veoma pristrasna računica", naglasio je Lluka.

Prema njegovim riječima, subvencionisanje uvoza struje je standardna, ali kratkoročna metoda, koju primjenjuju mnoge vlade u vrijeme krize.

"Kratkoročna rješenja za kojima će Vlada Kosova morati da teži su nastavak subvencija kroz kosovski budžet, postepeno povećanje tarifa radi rasterećenja budžeta, stimulisanje građana da smanje potrošnju energije. U najgorem slučaju, vraćanje restrikcija, olakšavanje procedura privrednicima i građanima u licenciranju sopstvene proizvodnje solarne energije, uz mogućnost deponovanja viškova u KEDS mrežu", rekao je Lluka.

S druge strane, bivša direktorka Kosovske energetske korporacije Pranvera Dobruna-Kryeziu, vidi opciju subvencionisanja uvoza električne energije od strane Vlade Kosova kao neprikladnu.

"Bolje je da sredstva opredeljena za subvencije budu iskorišćena za sufinansiranje energetskih projekata koji rješavaju pitanje snabdjevanja električnom energijom, kao što je projekat Skavica u Albaniji", rekla je Dobruna-Kryeziu.

Lluka je podsjetio i na projekat izgradnje elektrane "Novo Kosovo" koji je potpisan sa američkom kompanijom "KonturGlobal" u vrijeme dok je on bio ministar ekonomije, ističući da bi njena izgradnja donela višestruku korist.

"Kosovo ne bi zavisilo od uvoza električne energije, moglo bi da izvozi energiju na vrijeme van zimskog perioda, zbog napredne tehnologije, korišćenje novih filtera značilo bi mnogo manje emisije zagađujućih materija kao rezultat korišćenja uglja, otvorilo bi se hiljade radnih mjesta", naveo je Lluka.
 

Izvor: Kosovo Online/Albanian post