Izazvala brojne reakcije

Ministarstvo zdravlja preispitaće danas odluku o neophodnosti dokaza o primljenoj trećoj dozi antikovid vakcine za ulazak na Kosovo, a koja je izazvala brojne negativne reakcije u okruženju, prenosi Lajmi.

Zbog te odluke Vlade Kosova danas se održava i protest na prelazu Morina u Albaniji.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Bekim Sali juče je telefonom razgovorao sa kosovskim kolegom Rifatom Latifijem i zatražio da se preispita odluka o dokazu o tri primljene doze vakcine za ulazak na Kosovo. Sali je Latifiju preneo zabrinutost građana Sjeverne Makedonije, koji imaju porodične, poslovne i druge obaveze u vezi sa Kosovom, a koje je ova mjera značajno ograničila.

Protiv te odluke Vlade Kosova su i mnogi iseljenici koji su naveli da se takav zahtjev ne postavlja ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi, osim na Kosovu.

Vlada Kosova je u petak donela odluku o novim mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa koje su stupile na snagu 22. januara i važiće do 4. februara, među kojima je i zabrana ulaska na Kosovo svima koji nemaju dokaz o primljene tri doze antikovid vakcine.

"Građani koji ulaze na Kosovo moraju da imaju tri doze antikovid vakcine ili dvije doze i negativan PCR test, ne stariji od 48 sati", navodi se u odluci Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net