Treba djelovati u...

Ekspert za vojna i bezbjednosna pitanja Ramadan Qehaja ocjenio je izjavu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića o mogućim jednostranim akcijama Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova i eventualnoj reakciji Vojske Srbije na to, kao prijetnje Kosovu, prenosi Bota sot.

Qehaja je rekao da "ove prijetnje treba shvatiti ozbiljno" i dodao da se radi o "miješanju u integritet naše zemlje i da je prijetnja besmislena".

"Srpske prijetnje moraju da se shvate sa povećanom ozbiljnošću, pogotovo što su te pretnje kontinuirane i ponavljaju se s vremena na vrijeme. Najnovija prijetnja dolazi od načelnika Generalštaba Vojske Srbije Mojsilovića, koji iznenađujuće preti da će upotrebiti srpske oružane snage, kako kaže, ukoliko Kosovske bezbjednosne snage na sjeveru Kosova budu primjenile jednostrane akcije. Podrazumjeva se da ovakvu besmislenu prijetnju srpskog generala Mojsilovića mnogo pažljivije proučavati, tim prije što sjeverni dio Kosova jeste i pripada samo Kosovu. Dakle, koje će snage bezbjednosti tamo djelovati, to je naša stvar. Prema saopštenju, ovo bi bila direktna intervencija protiv integriteta naše zemlje", smatra Qehaja.

Prema njegovim riječima ne može biti intervencije oružanih snaga Srbije na Kosovu, sve dok postoje KFOR, NATO i KBS.

"Mislim da u ovom trenutku neće biti direktne intervencije Oružanih snaga Srbije na Kosovu, osim demonstracija vojnih i policijskih snaga na granici sa Kosovom, jer znate da su na Kosovu prisutne snage NATO-a, KFOR. A sada imamo i svoje oružane snage koje će nužno braniti našu zemlju i sav naš potencijal biće stavljen u funkciju samoodbrane", naglasio je on.

Qehaja navodi tri stvari koje, prema njegovom mišljenju, Srbi mogu da urade.

"U tom kontekstu treba očekivati prvo jačanje srpskih paralelnih struktura na sjeveru naše zemlje, koje postoje, ali će po mom mišljenju biti ojačane. Drugo, raspoređivanje srpskih snaga bezbjednosti na našoj teritoriji radi destabilizacije i treće, priprema i konkretne akcije za jačanje barikada od strane srpskog stanovništva", ocjenio je Qehaja.

On kaže da bi Kosovo trebalo da bude spremno za ove prijetnje i da ne bude iznenađeno postupcima Srbije, već da se, smatra on, ponaša onako "kako to zahtjeva situacija i da ne oklijeva".

Tvrdi i da "Srbija sprovodi rusku politiku destabilizacije regiona".

"Smatram da ove srpske prijetnje treba izolovati na političkom, diplomatskom planu, u međunarodnoj areni kako bi se izložila srpska opasnost ne samo za Kosovo već i za region. U stvari, Srbija sprovodi rusku politiku destabilizacije regiona. Srbija stalno preti Kosovu upotrebom oružanih snaga", zaključio je Qehaja.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot