Ekspert za bezbjednosna pitanja

Ekspert za bezbjednosna pitanja Ramadan Qehaja ocjenio je da bi Srbija mogla da iskoristi trenutni fokus Zapada na Ukrajinu za premeštanje vojnih snaga na sjever Kosova, stvarajući povoljne okolnosti u budućim pregovorima u funkciji podjele Kosova, zbog čega Kosovo mora da izađe iz "zone komfora".

„Stalno se suočavamo sa ruskim uticajem preko njenog strateškog partnera – Srbije. Kako situacija u Ukrajini bude eskalirala, Srbija će biti prinuđena da odredi gdje se nalazi, što je za njih teška odluka. Međutim, Srbija će imati za cilj da iskoristi rusku ’invaziju’ na Ukrajinu za premještanje snaga na sjever Kosova prema metodologiji i pristupu koji sada primjenjuje Ruska Federacija u ukrajinskim regionima Lugansk i Donjeck. Srbija bi mogla da pokuša da upotrebi silu za vojnu „blic-krizu“ do rijeke Ibar, stvarajući novu faktičku situaciju na terenu, koristeći prednosti postojećeg zapadnog fokusa na Ukrajinu i stvarajući povoljne okolnosti u budućim pregovorima, naravno, u funkciji podjele Kosova“, napisao je Qehaja.

On je istakao da Kosovo, u saradnji sa KFOR-om, mora "da zaštiti svoj suverenitet".

„Naravno da treba da izađemo iz naše zone komfora i da mislimo da će nas drugi zaštititi i podržati po svaku cijenu. Podsjećam da osim jačanja granične zaštite u sjevernom dijelu i ostalim dijelovima duž granične linije između Kosova i Srbije, treba preduzeti i druge mjere. Paralelno, treba raditi sa vojnim prisustvom KFOR-a, povećavajući komunikaciju i interakciju u cilju očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje. Uporedo sa tim, potrebno je i policijske jedinice staviti u stanje pripravnosti, podrazumjevajući njen rezervni dio. Jedinice KBS-a da prate situaciju, proučavaju teren i budu spremne za akciju odbrane", napisao je Qehaja.

On navodi da se podrazumijeva, da u diplomatskom aspektu, Kosovo treba da bude mobilisano i da stvara stratešku prednost kada se već poslije dužeg vremena čini "da Zapad (EU i NATO) govori jednim glasom u cilju zaštite demokratskih i liberalnih vrijednosti, osnova na kojima je stvorena i država Kosovo".

Izvor: Kosovo Online