Dati objašnjenja

Bivši vojni i bezbjednosni stručnjak Ramadan Qehaja smatra da je neophodno ubrzati proces članstva Kosova u NATO, ali da to nije lako ostvariti i da se ne očekuje uskoro jer su glavna prepreka četiri zemlje članice NATO koje nisu priznale Kosovo, prenosi Telegrafi.

"Potrebna je aktivna ili proaktivna diplomatija da bi ove zemlje ubjedili da nas priznaju", rekao je Qehaja u intervjuu za Telegrafi.
 
On je naveo da Kosovo treba da NATO-u predstavi svoje argumente zbog kojih želi da se ubrza njegovo članstvo u alijansi.

"Treba da razgovaramo sa liderima NATO i da damo objašnjenja, a ne samo prazne izjave", rekao je Qehaja koji smatra da treba ubrzati pitanje pristupanja Kosova NATO jer smatra da je to jedina garancija mogućnosti efikasne odbrane na Balkanu, odnosno na Kosovu.

Qehaja je upozorio da u svakom trenutku može doći do još veće destabilizacije na Balkanu, nakon onoga što se dogodilo između Rusije i Ukrajine.

Prema njegovim riječima, Kosovske bezbjednosne snage takođe treba da podignu borbenu gotovost, kako bi bile spremne za odbranu Kosova.

"Balkan je oduvijek bio turbulentan. Već 22 godine se suočavamo sa pokušajem da država kao što je Srbija, blizak saveznik Rusije, destabilizuje situaciju ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i drugdje na Balkanu", rekao je Qehaja i naveo da u svakom trenutku može doći do jače destabilizacije na Balkanu, uključujući Kosovo.

Qehaja tvrdi da je problem što Srbija ima stalne teritorijalne pretenzije prema Kosovu.

"Predviđam da u pravom trenutku kada se iscrpe sve diplomatske i političke mogućnosti, postoji mogućnost munjevitog napada na sjeverni dio Kosova, da bi se za kratko vrijeme prodrlo sjeverno od rijeke Ibar i presjekao taj dio teritorije Kosova i pripojio se Srbiji", rekao je Qehaja.

On je naveo da se zato postavlja pitanje koliko je Kosovo tome spremno da se suprotstavi u ključnom trenutku i takvoj mogućoj "akciji i napadu" koji može da se desi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi