Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla je na sjednici Skupštine rekao da će Zakon o platama biti procesuiran na usvajanje od strane vlade u martu, a javna rasprava je predviđena u februaru, prenosi Koha.

Sveçla je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi sa Ministarstvom finansija na utvrđivanju koeficijenta za ravnopravnost u javnom sektoru.

“Od posljednjeg izvještaja koji smo imali u decembru, ne više od mjesec dana, bili su česti sastanci za finalizaciju. Razgovarano je o koeficijentima za svaku poziciju – na principijelnoj, pravičnoj i nediskriminatornoj osnovi. Lista treba da bude principijelna i da odražava ravnopravnost“, rekao je on i dodao da će zakonom koji je planirano da bude usvojen adekvatan, dugoročan, primjenljiv i funkcionalan sistem plata i nagrađivanja.

On je najavio otvaranje javne rasprave u februaru.

Iz Vlade su poručili da se radi na Zakonu o platama, čija će, kako su rekli, primarna svrha biti stvaranje transparentnosti i ravnopravnosti u javnom sektoru, za razliku od prethodnog koji je Ustavni sud ukinuo.

Premijer Kurti je obećao da će minimalna plata biti podignuta na 250 eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore