Prema prijedlogu Regulatornog ureda za energetiku, nove tarife električne energije, ako budu odobrene, počet će se primjenjivati od 1. februara 2022.godine, javlja Express.

Prema izvješću RUE-a, ove će se tarife primjenjivati do 31. marta 2023. godine.

“U zasebnom postupku vanredne revizije, objavljenom na web stranici RUE uz ovaj izvještaj, RUE je procijenio da su maksimalno dopušteni prihodi koji pokrivaju razumne troškove usluge električne energije 446,7 miliona eura. Ovaj dio konsultativnog izvještaja daje prijedlog RUE za nivo tarifa električne energije koja će se primjenjivati za razdoblje od 1. februara 2022. do 31. marta 2023. kako bi se obuhvatio nivo razina razumnih troškova…”, navodi se u izvještaju.



Tarife za potrošače koji potroše do 600 kWh električne energije ostaju iste, dok će se za one koji troše više mijenjati.

Na osnovu prijedloga RUE-a tarifa za potrošače s 800 kWh potrošene električne energije mjesečno povećaće se za 13,31 euro. Dok potrošači koji potroše 1000 kWh električne energije mjesečno, prema prijedlogu RUE-a suočavaju se s povećanjem cijene električne energije od 24,62 eura.

Inače, stranke koje žele da izraze svoje stavove o stavu RUE pozivaju se da dostave svoje komentare u pisanoj formi na ero.pricing-tariffs@ero-ks.org, najkasnije do 28. januara 2022. godine, u 18 časova.

„RUE nudi reguliranim kompanijama i potrošačima priliku da pregledaju dokaze i stavove predstavljene u ovom izvještaju o konsultacijama, s kojima se možda ne slažu, i komentiraju ih ispravljanjem činjenične pogreške, iznošenjem protuargumenata ili pružanjem novih podataka koje RUE možda i neće uzeti u obzir. Pozivaju se stranke koje žele izraziti svoje stavove o stavu RUE da svoje komentare dostave u pisanoj formi na ero.pricing-tariffs@ero-ks.org najkasnije do 28. januara 2022. godine do 18:00 sati”, navodi se u izvještaju.