Dosije Tužilaštva

Leotrim Gashi, dužnosnik Ministarstva kulture, omladine i sporta, jučer je uhvaćen na djelu da je primio mito od pet hiljada osamsto pedeset eura (5.850 eura), od dvije osobe (predstavnika pravnih lica) koji su se prijavili i koristili subvencije ovog ministarstva.

Portal Sinjali.com je saznao detalje iz dosjea Tužilaštva o osumnjičenom i prenio detalje.

Sinjali.com prenosi krivičnu prijavu protiv Gashija koju je podnijela Policija Kosova.

Kako je službenik MKOS-a uhapšen?

Bilo je 13:30, kada je Leotrim Gashi, na trgu "Majka Tereza" u Prištini, jučer direktno, primio mito u iznosu oko šest hiljada eura. U tim trenucima na djelu ga je uhvatila Uprava za istraživanje ekonomskog kriminala i korupcije.

Ovaj iznos novca 30-godišnjak je dobio od G.T. (ime poznato redakciji), dobitnika granta u vrijednosti od 12 hiljada i 500 eura, kao i od E.A, dobitnika granta u vrijednosti od 7 hiljada i 44 eura.

Ova dva poslovna subjekta dobila su bespovratna sredstva na osnovu poziva Ministarstva kulture, omladine i sporta za poslovne subjekte kako bi stvorili "start-up with spin-off" i početnička preduzeća "start-up".

Službenik MKOS-a je od dotičnih poslovnih subjekata zatražio iznos od 5 hiljada 580 eura, uz obrazloženje da im je pomogao da dobiju grantove.

Protiv istog, Sinjali saznaje da je Osnovno tužilaštvo u Prištini zatražilo od suda određivanje pritvora.

Leotrim Gashi, nastanjen u Skenderaju, osumnjičen je da je počinio krivično djelo "primanje mita".

Napomena: Osoba apostrofirana u ovom članku smatra se nevinom dok se ne dokaže krivica pravomoćnom sudskom odlukom.