Vlada Kosova namjerava da, kroz sporazum sa Kraljevinom Danskom o iznajmljivanju 300 zatvorskih ćelija na Kosovu, najmanje 30 miliona eura od predviđenih sredstava investira u projekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prenosi Reporteri.

Ministarstvo ekonomije Kosova je potpisalo pismo saglasnosti sa danskim kolegom, a da bi stupio na snagu, sporazum mora da ratifikuje Skupština Kosova sa dvije trećine glasova poslanika.

Vlada Kosova smatra da je pomoć Danske neophodna za "energetsku tranziciju", ali kritike na nedostatak transparentnosti u vezi sa pismom saglasnosti stižu od opozicije i energetskih stručnjaka.

Ne iznoseći mnogo detalja, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli rekla je da će ta investicija biti neophodna za sprovođenje Energetske strategije Kosova - dokumenta na kojem Vlada Kosova trenutno radi.

„Energetski sektor se suočava sa mnogim izazovima i ova nedavna energetska kriza nam je još jednom pokazala krhkost energetskog sistema. Cilj nam je da dekarboniziramo energetski sektor do 2050. godine“, rekao je Rizvanolli.

Stručnjak za energetiku Fadil Ismajli kaže da će Kosovu biti teško da dođe do električne energije iz obnovljivih izvora, uprkos investicijama.

"Ako mislimo da obezbjedimo snabdjevanje iz lokalnih obnovljivih izvora ili da pokrijemo potrošnju Kosova, to je skoro nemoguće“, rekao je Ismajli za Radio Slobodna Evropa i naveo da iznos koji se spominje kao moguća investicija Danske nije mnogo veliki kada je riječ o ulaganjima u energetski sistem.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri