Prva posjeta Kosovu

Predsjednica Vjosa Osmani i njen kolega iz Sejverne Makedonije Stevo Pendarovski održali su konferenciju za novinare nakon sastanka, prenosi Ekonomia Online.

Pendarovski je ovom prilikom rekao da će dvije zemlje nastaviti saradnju na jačanju međusobnih odnosa. Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, rekao je da je potrebno obostrano prihvatljivo rješenje.

"Sjeverna Makedonija i Kosovo kao susjedi će međusobno sarađivati. Riječ je o dvije prijateljske zemlje, želimo da i dalje jačamo odnose između država. Što se tiče spoljne politike, takođe podržavamo i stojimo na raspolaganju da podjelimo svoja iskustva na putu ka EU i NATO. Podržavamo Kosovo u regionalnim inicijativama. Makedonija podržava zajednička rješenja koja neće ugroziti region“, rekao je on.

Predsjednica Osmani je rekala da cilj države Kosovo ostaje članstvo u međunarodnim organizacijama. Ona je od Pendarovskog zatražila pomoć u vezi s tendencijom Rusije da utiče na Zapadni Balkan, prenosi EO.

"Postoji volja za povećanjem saradnje između dvije zemlje i za produbljivanjem bilateralnih odnosa. Obje zemlje imaju iste razloge za članstvo u Evropskoj uniji. Proces integracije u Evropsku uniju ostaje jedan od naših prioriteta i radićemo zajedno da pomažemo jedni drugima. EU još nije ispunila obećanje o liberalizaciji i istovremeno zahvaljujem ovoj zemlji na njenom pristupu Kosovu u liberalizaciji viznog režima. Obje zemlje imaju isti cilj prema Evropskoj uniji. Očekujemo dalju podršku Sjeverne Makedonije, a kao što znate, Kosovo se suočava sa tendencijama Rusije i mi smo posvećeni odbacivanju ovih destabilizujućih uticaja", rekla je Osmani.

Tokom posjete Kosovu, Pendarovski će se sastati i sa drugim političkim i institucionalnim liderima Kosova, a najavljeno je da će obići i Regionalnu komandu KFOR u Peći, u kojoj se nalaze pripadnici makedonskog kontingenta u sastavu ove međunarodne NATO misije.

Ovo je prva zvanična posjeta sjevernomakednoskog predsjednika Pendarovskog Kosovu od stupanja na dužnost 2019. godine.