Hag

Specijalni sud u Hagu saopštio je da će se na suđenju protiv bivših lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimiija, pojaviti još 11 svjedoka sa statusom žrtve, prenosi Reporteri.

„Pretpretresni sudija Nicolas Guilhot je 10. decembra 2021. doneo drugu odluku o učešću žrtava u slučaju Thaçi i drugi. Za jedanaest podnosioca zahtjeva je prihvaćeno da na suđenju učestvuju kao žrtve. Oni će biti uključeni u postojeću grupu 1 (u kojoj je devet žrtava) i predstavljaće ih isti predstavnik žrtava“, navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

Inače, 9. novembra 2020. godine, u prvim pojavljivanjima pred sudom, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Isto je naveo i Veseli 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine. Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. godine, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbjede i sprovode kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje uključuju zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i nezakonito eliminisanje onih koji se smatraju protivnicima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri