Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj pozvao je kosovske Srbe da se distanciraju od međuetničkog jezika mržnje i svakog ko pokuša da ih vrati u prošlost, pominjući pri tom "nedavnu izjavu" ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

Haradinaj je na Facebooku napisao da je Kosovo poslije krvavog rata smoglo snage da uz međunarodne partnere konsoliduje demokratiju i stvori okruženje u kojem Albanci i manjinske zajednice žive zajedno u miru i slozi, a da nažalost, dugoročnu investiciju na Kosovu, s vremena na vrijeme mnogi pokušavaju da ugroze jezikom mržnje, a da je posljednji primjer izjava srpskog ministra Vulina.

"Na Kosovu smo vam dali pravi odgovor na takve glasove. Tokom mog mandata na dužnosti premijera 2019. godine smenio sam ministra uprave i lokalne samouprave Ivana Todosijevića i zamjenicu ministra pravde Vesnu Mikić, zbog njihove retorike suprotne ustavnom duhu i naporima naroda Kosova za slobodu i demokratiju. Ovaj standard koji smo tada postavili, treba da poštuje svaka vlast, ne dozvoljavajući nikome da pokuša da uništi dugoročnu investiciju", naveo je Haradinaj.

On je dodao da orijentacija Kosova i dalje ostaje suživot između Albanaca i svih etničkih manjinskih grupa i da Kosovo "bude država svih njenih građana i da poštuje prava svih".

"Na kraju pozivam kosovske Srbe da se distanciraju od međuetničkog jezika mržnje i od bilo koje osobe koja pokuša da ih vrati u prošlost", naveo je lider AAK.

Izvor: Kosovo Online