Politički analitičar

Politički analitičar iz Prištine Fadil Lepaja izjavio je da je bivša kosovska vlast pod pritiskom potpisala sporazum o Zajednici srpskih opština u okviru Briselskog sporazuma 2013. godine.

Prema njegovom mišljenju, premijer Kosova Albin Kurti ne treba da realizuje taj sporazum jer će se Srbiji tako omogućiti “direktno političko i državno prisustvo na Kosovu”.

"Ako se stvaranje jedne političke zajednice unutar Kosova ne smatra ugrožavanjem poretka uopšte, o čemu onda zapravo pričamo. Premijer Kurti jednostavno pokušava da ceo taj proces vrati u normalne okvire, u okvire zajedničke saradnje i zajedničkog puta dva susjeda ka evropskoj zajednici. Mislim da Srbija, nažalost, to ne želi, ona želi Kosovo pod svoje, direktno političko i državno prisustvo na Kosovu, što je nemoguće po ustavnim normama. A mislim da ni međunarodna zajednica to ne želi", rekao je Lepaja za Kosovo onlajn.

On napominje da premijer Kurti nema mandat da pregovara o Zajednici srpskih opština, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova.

"Gospodin Borell se još vodi inercijom. Srpska politika je pravila pritisak i manje više ucjenila kosovske političare koji se nalaze u Hagu. Kosovska politika ni tada ni sada, pa ni Ustavni sud, nisu prihvatili taj dogovor napravljen pod pritiskom i pod ucjenom. Zna se mišljenje Ustavnog suda i ono je obavezno za sve na Kosovu i niko nema pravo da previdi to i da prihvati to što je protivustavno i protiv volje građana Kosova”, istakao je Lepaja.

Istovremeno, ukazuje da dijalog koji ne vodi normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nema svrhu.

“Takav dijalog koji ne vodi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nije neophodan, ni potreban. Evropska unija i sve strane koje nude dobre usluge u tom pravcu treba da rade na tome da se stvarno krene ka jednoj normalizaciji odnosa dva susjeda, koji su zapravo uslov da ostali projekti integracije u evropskoj zajednici i u regionalnoj saradnji budu mogući", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online