Smanjen broj!?

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, od januara ove godine do sada, na Kosovu je identifikovano 14 slučajeva napuštene djece, prenosi Reporteri.

Taj broj je manji u odnosu na isti period prošle godine, a na Odjeljenju za neonatologiju Univerzitetskog kliničkog centra, gdje postoji posebna prostorija za njegu napuštene djece, kažu da već neko vrijeme u prostoriji nema djece.

Glavna sestra na Odjeljenju, koja godinama radi sa napuštenom djecom, ističe da joj se nikada nije dogodilo da vidi tu sobu praznu.

"U mom dosadašnjem radu se nikada nije desilo da ova prostorija bude prazna", rekla je Lushe Jusufi za RTK.

Na smanjenje broja napuštene djece uticalo je i to što se veći broj napuštene djece tokom ove godine spojio sa svojim novim porodicama.

Napuštena djeca mogu ostati na Odeljenju neonatologije do neonatalnog uzrasta, odnosno do mjesec dana, nakon čega se pravnim procedurama za zaštitu napuštene djece bavi socijalni radnik.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja pojašnjavaju da postoje različiti oblici kao što su starateljstvo, porodični smještaj kod srodnika, smještaj u privremena skloništa ili usvojenje.

Organ starateljstva Centra za opštinski socijalni rad je dužan da se sa prioritetom obaveže na spajanje porodice djeteta sa biološkom porodicom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri