Stavovi su tu da se mijenjaju!?

Premijer Kosova Albin Kurti sudjelovao je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije.

Na ovom sastanku Kosovo nije bilo predstavljeno imenom Republika, čak ni ustavnim nazivom Republika Kosovo.


U međuvremenu je Kurti u više navrata kritikovao što se fusnota stavlja uz ime Kosova na raznim događajima, što je predviđeno na osnovu dogovora Beograda i Prištine iz februara 2012. o regionalnom predstavljanju i saradnji. Kurti je predstavljanje Kosova fusnotom prije nekoliko godina nazvao "državnom izdajom".

Kurti je u govoru 18. aprila 2012. godine, između ostalog, kritikovao Vladu Kosova što je prihvatila fusnotu za koju je naveo da osporava državnost Kosova, kao i sporazum o prijelazima, navodeći da je to štetno i da bi vlada trebalo da podnese ostavku.

"Ova izdaja države Kosovo od strane premijera ohrabrila je Srbiju da pokaže da Kosovo nema ni granicu ni Mitrovicu", rekao je tada Kurti.

Naveo je i da je tadašnja Vlada Kosova, vlada improvizacije, a ne planova, jer je, kazao je, prihvatila fusnotu koja osporava državnost Kosova i izbacuje riječ "republika" iz naziva.

"Zato što se ova vlast dogovorila sa Srbijom oko graničnih prijelaza Kosova, koji su od sada samo prelazi na kojima se ne prolazi jer vas Srbija hapsi. Zato što ova vlast u ovoj skupštini nameće kontrapredlog protiv reciprociteta sa Srbijom. Najbolje što ova vlada može da uradi je da podnese ostavku, a ne da interveniše na sjeveru. Djelatnost ove vlade postala je još štetnija od njene neaktivnosti", naveo je tada Kurti.

Uzalud su, rekao je u februaru 2012. godine Kurti, pozivi na Ahtisaarijev plan za koji je naveo da se redovno i masovno pogrešno shvata.

"Čuli smo i ovog poslanika da kaže da smo prihvatili Ahtisaarijev plan, nismo prihvatili Ahtisaarijev plan. Ovaj plan ste prihvatili kao ponudu Srbiji koju ona nije prihvatila. Dijalog u Briselu započet prije više od godinu dana dokazao je da je crvena linija samo Ustav Srbije… zna se da u Ustavu Srbije stoji da je 'Kosovo dio Srbije'. Sporazum o graničnim prijelazima je izdaja države Kosovo koju ste najavili prije četiri godine”, rekao je tada Kurti.

/GazetaSinjali/