Pandemija COVID

Od širenja pandemije, u svijetu su se pojavile nove varijante Covid-19. Nova varijanta Omicron se širi u većoj mjeri i zahvata srednju dobnu skupinu oko 40 godina, rekao je u intervjuu za Ekonomia Online infektolog Shemsedin Dreshaj.

Prema riječima dr. Dreshaja, uprkos tome, Ministarstvo zdravstva treba poduzeti mjere u vezi s ograničenjem kretanja i ne zatvarati zemlju.

“Iskustva u svijetu o širenju ove varijante su ograničena. Najviše pogađa srednju dobnu skupinu oko 40 godina koja je aktivna u svakodnevnom životu. Covid je Covid i moramo poštovati sve mjere koje smo preporučili od početka, udaljenost, masku i pranje ruku.

Ministarstvo bi se trebalo konsultirati sa savjetodavnim tijelom koje ima unutra i na temelju njihovih preporuka poštivati na način da budemo spremni u slučaju da dođe i proširi se u zemlji. Mislim da je od pandemije Covida stradalo ne samo Kosovo, nego cijeli svijet, tako da su sljedeći koraci koje treba poduzeti više u vezi s ograničenjem kretanja, a ne zatvaranjem.

Mislim da zdravstvo i obrazovanje kao glavni prioritet nisu bili prioritet Vlade naše zemlje. Imali smo do 1000 slučajeva koje smo liječili u centrima univerzitetske klinike i regionalnim bolnicama u zemlji. Mislim da su to kapaciteti i za sada novih nema”, rekao je Dreshaj.

Dok je predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata na Kosovu Blerim Syla rekao da se varijanta Omicron velikom brzinom širi i stići će i na Kosovu.

Prema Sylinim riječima, trebale bi postojati stroge mjere, ali ne i zatvaranje. Između ostalog, dodao je kako svi stručnjaci kažu da treba uzeti i treću dozu jer se pokazala kao učinkovita, smatrajući je iznimno potrebnom, prenosi Ekonomia Online.

„Približava se nova varijanta - Omicron soj. Sigurno ću stići i na Kosovo. Ono što je poznato je da se Omicron vrlo brzo širi. No, srećom za sada nemamo naznaka da je gori od Delta soja. Moramo imati stroge kontrole ko nam dolazi iz inostranstva, da li su cjepljeni i mora se odlučiti neposredno prije praznika."

„… da se vakcinišemo što je više moguće. Ja sam protiv zatvaranja. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije dopustila da se pacijenti liječe na ulici ili umiru na ulici. Profesionalno smo pripremljeni. Ja sam za strožu kontrolu. Ali s ovim malim brojem inspektora nemoguće je kontrolirati stanovništvo. Stoga smatram da je bilo grešaka u koracima. Trenutno u kapacitetu. Dobro je da je sistem kiseonika dobar i da imamo neke zalihe."

“Svi stručnjaci kažu da treba uzeti treću dozu i ja sam za to da se nastavi s trećom dozom. Pokazuju se učinkovitima posebno u varijanti gdje se cjepiva kombiniraju. Nadam se da će naši stručnjaci donijeti odluku da se omogući cijepljenje treće doze što je prije moguće", rekao je Syla.