Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost sa Kosova Nuredin Ibishi kaže da upozorenja američkog State departmenta o mogućim terorističkim napadima na Kosovu predstavljaju rizik ne samo za Kosovo, već i za region, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibishi je naglasio u opasnost od međuetničkih sukoba u četiri sjeverne opštine, koji bi mogli, kako kaže, da budu dio "hibridnog ruskog rata“.

"Ovo su upozorenja koja na neki način predstavljaju opasnost ne samo za Kosovo, već i za ceo Balkan od povratka ljudi koji su poslati u terorističke organizacije na Kosovu. Ne samo američki State department, već i obavještajne agencije na neki način upozoravaju na mogućnost da u mjestima gdje postoji koncentracija stanovništva, posebno sada tokom novogodišnjih praznika, može doći do terorističkih akata u drugim zemljama, kao i međuetnički sukobi u četiri sjeverne opštine koji mogu biti dio ruskog hibridnog rata“, rekao je Ibishi.

Prema njegovim riječima, Policija Kosova je preduzela sve neophodne mjere da spriječi bilo kakav teroristički napad na Kosovu.

"Sektor bezbjednosti na Kosovu je funkcionalan i djeluje preventivno i reaktivno. Ali, moramo imati na umu da prave informacije u ovom slučaju od profitabilne Državne agencije od naših strateških saveznika moraju biti shvaćene ozbiljno. Policija Kosova je preduzela hitne mjere kako bi sprečila moguće mete djelovanja u nekim zemljama koje su upozorene kako bi sprečila bilo kakav teroristički akt“, kaže Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online