Izvući pouke i preduzeti mjere

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala ocjenio je da je opšta bezbjednost na Kosovu stabilna i naveo da treba izvući pouke i preduzeti preventivne mjere kako se slučajevi, kao što je napad na autobus u Glođanu, ne bi ponovili u budućnosti, prenosi Koha.

Shala je u emisiji "Sot" na KTV, povodom napada vatrenim oružjem na autobus u Glođanu, u kome su poginule tri osobe, vozač autobusa i dva učenika, rekao da je to slučaj koji je stvorio nesigurnost u javnosti i disbalans u pogledu unutrašnje bezbjednosti na Kosovu.

"Sam slučaj je otvorio mnoga pitanja na koja treba da odgovore pravosuđe i bezbjednosni mehanizam", rekao je Shala.

Kada je riječ o bezbjednosti na Kosovu, Shala je naveo da Policija Kosova po zakonu radi svoj posao da osigura bezbjednost, ali da su glavni problem sudovi koji su preopterećeni predmetima.

"Lanac ne funkcioniše u pravosudnom aspektu, jer u smislu bezbjednosnog mehanizma, policija sa punim kapacitetima ima izvanrednu pokrivenost može da garantuje bezbjednost. Glavni problem je u sudovima, jer tamo ima zaostajanja. Dobro je da se ovim pozabave Vlada i Skupština, jer ima mnogo predmeta od 2007. do 2008. koji se prenose iz godine u godinu i niko nema mogućnosti, nema kapaciteta da se bavi ovim pitanjima. Bezbjednost je napadnuta indirektno", rekao je Shala.

Povodom nedavnog upozorenja pojedinih ambasada na Kosovu da bi moglo da dođe do terorističkog napada, Shala je naveo da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova što prije treba da izađu sa bezbjednosnom procjenom, kako bi u tom smislu građanima vratili povjerenje.

Kako je rekao, Ambasada SAD izdaje upozorenja svojim građanima da izbjegavaju određena mjesta, kao što su tržni centri ili trgovi.

Shala kaže i da je bezbjednost na Kosovu bolja nego kod drugih u regionu.

"U nacionalnom smislu možemo sa punom odgovornošću reći da je bezbjednost na visokom nivou. Stalno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama garantuje neospornu bezbjednost", rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore