Predsjednica Kosova

Čestitajući "Dan snaga", predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da je, u vrijeme kada Kosovo razvija vojsku sa NATO snagama, njegov sjeverni susjed stalna prijetnja miru i bezbjednosti u regionu, izvodeći vojne manevre sa drugom globalnom pretnjom Rusijom, prenosi Kosovo press.

Osmani je rekla da je članstvo u NATO strateški cilj Kosova kome će stalno biti posvećeni i da KBS postaje važan faktor u održavanju globalne bezbjednosti, kao pouzdan partner najmoćnije vojske svijeta, američke.

„Od novembra prošle godine kada smo zajedno obilježili vaš dan, naše snage su obilježile brz razvoj transformišući se od čuvara unutrašnjeg mira u važan faktor u očuvanju globalne bezbjednosti, kao pouzdan i važan partner najmoćniji vojske u svijetu, u SAD i drugih partnera u okviru najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji čovječanstva, NATO. Prije nekoliko mjeseci pripadnici KBS po prvi put u istoriji snaga iskrcali su se u jednoj međunarodnoj mirovnoj misiji u Kuvajtu kao dio kontingenta garde američke vojske Ajove. Ovo je bio prvi ali presudan korak u ostvarenju našeg i vašeg sna da budemo graditelj i garant globalnog mira i da služimo uz naše istorijske saveznike“, rekla je ona.

Osmani je kao uspjeh navela i učešće KBS u vojnoj vežbi „Defender Europe 2021“, kojoj je Kosovo prvi put bilo domaćin i kada je KBS po prvi put potvrdio svoje pešadijske sposobnosti na nivou četa na međunarodnom nivou. Ona je istakla i to da su nabavka vojne opreme, donirana i kupljena, dokaz da Kosovo gradi neophodne kapacitete za odbranu zemlje.

„Povećavamo podršku vojsci u cilju članstva u NATO, kako bismo osigurali da naše oružane snage budu integrisane što je prije moguće u strukture NATO-a, tamo gde i to zaslužujemo“, rekla je Osmani.

Osmani je dodala da su KBS s pravom razumeli osjećaj naroda Kosova da postane dio trajnog saveza sa SAD pomažući u afganistanskoj izbjegličkoj krizi. Prevoz i pratnja mnogih afganistanskih izbjeglica sa prištinskog aerodroma do izbjegličkih kampova u Uroševcu, prema njenim riječima, znak je ne samo sprovođenja odluka institucija već i negovanja podrške za raseljene.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press