Trenutno je ambasador u Turskoj

Ilir Dugolli je novi ambasador Kosova u SAD, saznaje Kosovo Online. Dugoli trenutno služi kao ambasador Kosova u Turskoj. Od 2008. do 2013. bio je šef kosovske misije/ambasador u Briselu, pokrivajući Belgiju, Luksemburg, EU i NATO.

Od 2013. do 2016. bio je ambasador Kosova u Švedskoj (nerezident za Norvešku, Finsku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju i Island), dok je od 2017. do kraja 2019. bio direktor za bezbjednosnu politiku i NATO u Ministarstvu spoljnih poslova.

Između 2002. i 2004. bio je glavni savjetnik premijera, a tokom pregovora o statusu Kosova 2007-2008. bio je pravni ekspert kosovskog „Tima jedinstva“. Prije nego što se pridružio diplomatskoj službi, radio je na Pravnom fakultetu i Odsjeku za političke nauke Univerziteta u Prištini.

Bio je uključen u različite inicijative civilnog društva, od predstavnika zemlje u Projektu o etničkim odnosima, do suosnivača KIPRED-a (Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike) i suosnivača D4D (Demokratija za razvoj).

Takođe je bio povezan sa Nacionalnim demokratskim institutom, Evropskom udruženjem za izborno pravo, „Forumom 2015“, Kosovsko-američkim fondom za obrazovanje, grupom za javno međunarodno pravo i politiku.

Studirao je pravo na Univerzitetu u Prištini i Centralnoevropskom univerzitetu i bio je stipendista Univerziteta Jejl, Univerziteta Karl-Franzens.