Ambasador u SAD

Ambasador Kosova u Vašingtonu Ilir Dugolli stavio je do znanja u godišnjem izvještaju koji je poslao ministarki spoljnih poslova Doniki Gërvalli-Schwarz da su bilateralni odnosi između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država dobri, ali da nisu kao i obično, piše Lajmi.

U dijelu izvještaja u kom Dugolli opisuje obezbjeđivanje sastanaka u okviru političke saradnje i strateškog dijaloga, on ističe da su stalno ažurirali zahteve za sastanke, ali da je od strane američkih vlasti iskazana samo "polovična  posvećenost".

"Jedan od najvažnijih aspekata unapređenja bilateralnih odnosa, ali i definisanja zvaničnog okvira saradnje, ostaje inicijativa strateškog partnerstva. Nakon zvaničnog upućivanja zahtjeva pre šest mjeseci, ovaj zahtjev se kontinuirano ažurira. Od američkih vlasti smo uspeli da dobijemo polu-opredjeljenje za održavanje sastanka tokom sljedeće godine, uprkos očiglednom oklevanju", napisao je Dugolli u izvještaju.

On kaže da je nakon dešavanja posljednjih mjeseci američka strana zauzela negativniji stav nego inače.

"Poslije razvoja događaja u posljednjih nekoliko mjeseci, svaki put kada smo ažurirali ovaj zahtjev, američka strana je zauzela negativniji stav nego inače. Uprkos trenutnom raspoloženju, ovo je jedna od tačaka sa čijim ažuriranjem u svakom slučaju treba da se nastavi", napisao je Dugolli.

Izvještaj na koji se poziva ovaj portal datiran je na 18. decembar 2022. godine.

Kako se dodaje, u dijelu u kome Dugolli izvještava o komunikaciji sa državom domaćinom, on navodi da je tokom 2022. godine organizovan niz komunikacija na visokom nivou, bilo kroz dogovorene posjete visokih zvaničnika Kosova, bilo kroz druge oblike. Međutim, rekao je da je na nivou država i lokalnih vlasti, izuzev nekih posjeta, nemoguće održati bilo kakav sastanak.

"Na nivou država i lokalnih vlasti (osim Vašingtona i onih koje su sprovedene u okviru posjeta na visokom nivou) bilo je nemoguće održati bilo kakav sastanak, tako da ova tačka zahtjeva povećanu pažnju u narednim godinama", naveo je Dugolli.

Lajmi podsjeća da je Kurtijeva vlada do sada uvijek negirala da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama oslabili zbog dešavanja na Kosovu, dok opozicija optužuje Vladu da je svela odnose sa međunarodnim partnerima na najniži nivo ikada.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi