Veoma veliki problem

Poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova održala je danas okrugli sto na temu "Plate u javnom sektoru, aktuelni status nacrta zakona i hitnost njegove obrade", prenosi Ekonomija onlajn.

Lider AAK Ramush Haradinaj zatražio tokom diskusije hitno usvajanje Zakona o platama, rekavši da "institucije ugrožavaju građane".

"Ako ne budemo pratili trend linearnog rasta u opasnosti smo da ugrozimo ceo javni sektor na Kosovu. Institucije ne ugrožavaju samo administraciju, ili samo obrazovanje i zdravstvo, već direktno ugrožavaju građanina, jer je on korisnik tih usluga", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da će uz trenutnu situaciju doći do sve lošijeg kvaliteta usluga javnog sektora.

"Problem može biti u tome što će vremenom ne samo da će oni u javnom sektoru osiromašiti, jer su cijene porasle, a troškovi života rastu, već će problem biti mnogo veći, pa će pored demotivacije to dati i lošiji kvalitet u usluzi, tako da će svaka usluga pasti u kvalitetu", dodao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, otići će kadrovi, jer će, kako je dodao, svaki dobar kadar će imati problem da nastavi svoju lojalnost ili odlučnost da bude javni službenik zbog ponude na tržištu ili zbog ponude drugih strana.

"Po mom mišljenju, neophodno je da se Zakon o platama odmah, bez odlaganja, donese u parlament, tako da ni na koji način ne ometate ovaj zakon, da počnemo na vrijeme, da imamo planiranje budžeta za narednu godinu, da onda dođe linearni rast koji se mora nastaviti", zaključio je lider AAK.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online