Funkcioner PDK

Funkcioner PDK Nait Hasani posetio je nedavno u Hagu bivše lidere OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija navodeći da se oni zdravstveno dobro osjećaju, ali da su zaboravljeni od onih “za čiju su se slobodu borili”, prenosi Ekonomija onlajn.

Hasani je istakao da se pomenutoj četvorci u Hagu sudi “sloboda koju imaju Albanci na Kosovu i njihova kazna je kazna za našu slobodu i nezavisnost”.

„Poznajemo se od prije rata i zajedno smo bili dio rata i organizacije Oslobodilačke vojske Kosova. Osjećao sam i čeznuo sam za njima. Tamo se sudi naša borba za slobodu. Njihova kazna je kazna naše slobode i nezavisnosti, naše države i naših saveznika", rekao je Hasani.

On je optužbe koje se stavljaju na teren bivšim čelnicima OVK nazvao neistinitim.

„Upoznao sam ih odvojeno i razgovarao o i situaciji koju imaju unutra, ali i o optužbama na njihov račun. Mi nismo počinili nikakvo krivično djelo za zločinački poduhvat, to su klevete koje je počinila Srbija i koje je odobrio Specijalni sud. To pokazuje da je stvorena situacija da je OVK počinila zločinački poduhvat, a to uopšte nije tačno, to je laž“, naveo je on.

Hasani je rekao da su bivše vođe OVK u Hagu zaboravljene od kosovskih institucija.

„Rekli su da godinu dana niko nije zainteresovan za nas. Ali, nisu uznemireni, jer su svijesni posla i svog rada koji su uradili za slobodu Kosova. Oni su izgradili državu Kosovo, ponosni su na svoj rad i djela. Nisu počinili zločine, nisu počinili genocid, nisu počinili trgovinu ljudima, već su se borili za slobodu svog naroda, borili su se za svoju državu, i oni se tamo dobro osjećaju. Ali, postoji osjećaj krivice građana i naše države kada je u pitanju njihova zaštita“, zaključio je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online