Direktor Instituta EPIK

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha ocjenio je da je neuspjeh sastanka Kosova i Srbije u Briselu ima političku pozadinu i da nijedna strana nije voljna da razgovora u toku izbornog procesa ili prije njega, jer bi ih to koštalo glasova, prenosi TV Klan Kosova.

"Međunarodni posrednici prvi put od početka dijaloga vide da postoji politička većina u obe zemlje da postoji legitimitet da se ratifikuje konačni sporazum", rekao je Shasha.

Ovo je jedan od rijetkih trenutaka od početka decenijskog dijaloga Prištine i Beograda kada pregovarački timovi borave u Briselu, a ipak ne razgovaraju.

Isto se dogodilo i 7. septembra 2018. kada su predsjednik Kosova Hashim Thaçi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbili da se sastanu poslije tenzija oko jezera Gazivode.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bislimi i Srbije Petar Petković boravili su 16. i 17. novembra u Briselu, ali do njihovog sastanka nije došlo.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nije najavio kada će ponovo pozvati strane u Brisel.

Ambasade SAD i Njemačke pridružile su se Lajčakovom pozivu da se dijalog ubrza i da lideri obe strane održavaju više i češće sastanke.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova