Otrkiti nestale

Procesom protiv Saliha Mustafe praktično su počeli sudski postupci pred Specijalizovanim vijećima u Hagu i izjave su dale i prve žrtve, a u Resursnom centru za nestala lica na Kosovu kažu da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih, prenosi RTV Puls.

Jedan od koordinatora tog centra Bajram Qerkinaj kaže da je prioritet istraživanje sudbine nestalih, bez obzira na političke okolnosti i odnose.

"Po meni, politika koja se tiče nestalih lica je stagnirala", kaže Qerkinaj.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra kaže da je pitanje eventualnog uključivanja žrtava u proces pred Specijalnim sudom u Hagu teška tema za porodice nestalih. S druge strane, činjenica je da u javnosti postoji određeni osjećaj neizvestnosti i nesigurnosti u objektivnost i profesionalnost procesa pred Specijalnim sudom.

"Sada, poslije 20 godina izaći pred sud i svjedočiti nije lako. Znamo kako su neki svjedoci završili i tu nema dileme i naravno da postoji strah među ljudima", kaže Mavrić komentarišući učešće žrtava u procesu i i mogućnost njihove aktivne uloge u suđenju koja im je zagarantovana pravilima suda.

U radu udruženja koja okuplja porodice nestalih lica nema mesta za politiku, naglašava Qerkinaj i poziva medije da pomognu u otkrivanju sudbije nestalih.

"To je tema koja bi trebalo da se u medijima pojavljuje češće nego do sada, barem jednom mjesečno, pogotovo da se čuje glas Resursnog centra koji okuplja sva lica, bez obzira na to da li je riječ o Srbima,  Albancima, Aškalijama, Turcima. Na to nismo gledali ni na početku našeg rada, ne gledamo ni danas", kaže Qerkinaj.

U medijima, posebno na albanskom jeziku, malo se govori o zločinima za koje se terete pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova nad osobama albanske nacionalnosti. Negovan Mavrić naglašava da rat nikom nije dobro doneo.

"Nisu svi ljudi odgovorni za ono što se zbivalo, ali treba da znaju", kaže Mavrić.

Sa njim se saglasio i Bajram Qerkinaj.

"Zločinac je zločinac. Neka ima ime kako hoće, ali za nas je zločinac”, zaključuje Qerikinaj.

Izvor: RTV Puls