Zaustavljen proces

Predstavnici Resursnog centra za nestala lica i porodica nestalih Srba i Albanaca sa Kosova apelovali su na brže delovanje i depolitizaciju procesa rešavanje sudbine nestalih. Predstavnica Komisije za nestala lica Vlade Srbije Vesna Bošković najavila je da će se krajem januara održati predsastanak Radne grupe za nestala lica, izražavajući optimizam da tada može doći do koraka napred u rešavanju ovog problema.

Porodice nestalih lica sa Kosova nastavljaju svoju dugogodišnju borbu za pronalaženje svojih najmilijih, izražavajući nezadovoljstvo zbog sporog napretka i političkih prepreka.

Integrisana lista nestalih lica sa Kosova trenutno sadrži imena više od 1600 osoba, a porodice su se udružile kako bi zajednički uputile apel nadležnim organima da ne ignorišu ovaj veliki problem. Srpske i albanske porodice sa Kosova poručuju da u Beogradu i Prištini nema političke volje da se stvari pomere sa tačke višegodišnje stagnacije.

Jedan od ključnih zahteva porodica je ubrzanje procesa identifikacije i ekshumacija, kaže Nataša Šćepanović iz Udruženja porodica nestalih Srba sa Kosova.  Ona ističe hitnost depolitizacije ovog pitanja, istakavši da je politika zaslužna za zastoje u procesu.

"Očekujemo od vlasti Beograda i Prištine, kao i međunarodne zajednice, da učine dodatne napore da se ubrza proces pronalaska nestalih lica. Ne možemo dopustiti da ovo traje u nedogled, nastao je totalni zastoj, mi se ne možemo pomiriti s takvom činjenicom. Mislimo da zajedničkim snagama možemo da snažnije utičemo na sve faktore da se uozbilje i profesionalno odrade ono što im je mandat”, izjavila je Šćepanović.

Prema njenim rečima, porodice zahtevaju od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na strane da omoguće rešavanje ovog pitanja.

"Ne postoji ništa što bi smelo da zaustavi ovaj proces, nikakva politika, ambicija, jer mi tražimo ljude koji su nestali oni nisu brojevi, to su ljudi, koji su imali imena i prezimena”, ističe ona.

Porodice nestalih traže da se dostave satelitski snimci terena, otvore arhive, zakonski reguliše status civilnih žrtava, dok se od Beograda traži izgradnja memorijalnog centra posvećenog nestalima i stradalima. Porodice naglašavaju da se njihova prava već treću deceniju ne poštuju.

Koordinator Resursnog centra u Prištini, Bajram Qerkinaj, naglasio je da politika zaustavlja proces traženja nestalih lica.

"Mi porodice znamo da se politika mora skloniti jer je blokirala proces. Na svim sastancima u Briselu i drugim mestima, gde se razgovara o rešavanju sudbine nestalih lica, vidimo da politika ne dozvoljava da se reši ovo humanitarno ljudsko pitanje", izjavio je Qerkinaj.