Istraživač instituta DP

Istraživač instituta Demokratija plus (DP) Emir Abrashi izjavio je da je očekivao više od dijaloga od vlade na čijem je čelu Albin Kurti, kao i to da je dijalog razlog izolacije Kosova u međunarodnoj areni, prenosi Koha.

"Pitanje dijaloga je jedan od razloga međunarodne izolacije kroz koju Kosovo sada prolazi. Bilo je nekoliko posjeta SAD i ni u jednoj nije uspio da se sastane čak ni sa stalnim predstavnikom SAD u UN, a kamoli sa visokim predstavnikom Bidenove administracije. Došlo je do zastoja za poziv Kosovu na Samit demokratije, ali je to prevaziđeno. Bila je to poruka koju je Bidenova administracija poslala", rekao je Abrashi u emisiji "Desk" na KTV.

Sa Abrashijevim stavom, nije se složio poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi, koji ne samo da nije prihvatio da je Kosovo u izolaciji, već je dodao da postoji dinamika međunarodnih susreta kao nikada do sada.

"Moramo da pazimo na način na koji pokrećemo to pitanje. Ne da nema izolacije, nego je suprotno. Kosovo kao nikada ranije ima veliku dinamiku međunarodnih susreta. Neophodno je razumeti okolnosti u kojima se te posjete dešavaju i potrebno je razumeti kako funkcioniše američka administracija prje nego što date takve ocjene, za koje kažem da su više politički stavovi nego stvarna ocjena situacije u kojoj se nalazimo. To je pokušaj da se napravi suprotstavljanje ciljeva koji treba da budu transparentni kako se te stvari rade", rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore