Predsjednik Parlamentarne grupe AAK-a

Predsjednik Parlamentarne grupe AAK-a Besnik Tahiri na današnjoj konferenciji za novinare iznio je neke zabrinutosti u vezi sa Zakonom o platama.

Prema Tahirijevim riječima, Vlada Kosova imala je rok koji je sama postavila u zakonodavnom dnevnom redu da donese ovaj zakon 29. oktobra 2021., ali ga nije iznijela u Skupštinu zbog nedostatka političkog kapaciteta ili volje.

Vlada nije usvojila ovaj zakon, koji kasni mjesec dana, ali se očekuje da će Vlada odgoditi ovaj zakon još najmanje tri mjeseca zbog tendencije sadašnje vlade da naruši sistem karijera u državnoj službi, gdje prema Tahiriju, pozicije šefova odjela i direktora odjela bit će pretvorene u četverogodišnji ugovor, koji u biti pretvara državnu službu u isti radni odnos koji radnici imaju u privatnom sektoru.

Tahiri je, između ostalog, Vladi uputio zahtjev da se ne utiče na Zakon o državnim dužnosnicima te da se kategorizacija obavi uz konsultacije s nezavisnim agencijama, a da se ujedno i konsultiraju sa svim relevantnim institucijama.

“Donesite Zakon o platama u Skupštinu, ili kažite da ovaj zakon neće biti donesen”, zaključio je Tahiri.